Nieuws artikelen


Beveiligingswaarschuwing WIFI accespoints 18-10-2017

Beveiligingswaarschuwing WIFI

 

Beveiligingsonderzoekers hebben een ernstige kwetsbaarheid ontdekt in Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2). WPA2 is een type versleuteling dat gebruikt wordt om de overgrote meerderheid van wifi-netwerken te beveiligen. Een WPA2-netwerk biedt unieke encryptiesleutels voor elke draadloze client die er verbinding mee maakt.

Versleuteling is als het ware een geheime code die alleen kan worden ontcijferd als je de 'sleutel' hebt. Het is een essentiële technologie die helpt om digitale gegevens uit handen van indringers en identiteitsdieven te houden.

De kwetsbaarheid, waarvoor de term 'KRACKs' (Key Reinstallation AttaCKs) wordt gebruikt, is in feite een verzameling van meerdere kwetsbaarheden. Wanneer aanvallers erin slagen deze kwetsbaarheden uit te buiten, kunnen ze gegevens die over een wifi-netwerk worden verzonden, onderscheppen en stelen.

Digitale persoonsgegevens die via het internet worden verzonden of op je verbonden apparaten worden opgeslagen (zoals je rijbewijsnummer, burgernummer, creditcardnummers en meer) kunnen risico lopen. Al deze persoonsgegevens kunnen worden gebruikt om identiteitsdiefstal te plegen, door bijvoorbeeld zonder jouw medeweten toegang te krijgen tot je bank- of beleggingsrekeningen. In sommige gevallen kunnen aanvallers ook webpagina's manipuleren door ze te veranderen in nepsites en zo je informatie te verzamelen of malware op je apparaten te installeren.

Wat moet je doen?
Wifi-gebruikers moeten hun wifi-apparaten onmiddellijk bijwerken zodra er een software-update beschikbaar is. Wifi-apparaten zijn alles wat verbinding maakt met internet: van laptops, tablets en smartphones tot andere slimme apparaten zoals wearables en huishoudelijke apparaten.

Moet je je wifi-wachtwoord wijzigen?
Nee. Deze kwetsbaarheid is niet van invloed op het wachtwoord voor het wifi-netwerk van je router. Ongeacht of je wifi-netwerk is beveiligd met een wachtwoord, lopen je gegevens nog steeds risico door deze kwetsbaarheid. Het zijn namelijk de apparaten en de wifi zelf die worden aangetast, en niet je router, die door het wachtwoord wordt beschermd. De onderzoekers die deze kwetsbaarheid ontdekten, stellen dat de aanval 'bijzonder catastrofaal' kan zijn bij versie 2.4 en hoger van wpa_supplicant, een wifi-client die veel op Linux en Android 6.0 en hoger wordt gebruikt. Als je een Android-telefoon hebt, moet je de website van de fabrikant raadplegen om te zien of er een nieuwe patch beschikbaar is voor deze kwetsbaarheid.

Wordt deze kwetsbaarheid uitgebuit door hackers?
Nog niet. Maar zoals bij veel recent ontdekte kwetsbaarheden is het slechts een kwestie van tijd totdat hackers manieren vinden om dit zwakke punt in hun voordeel te benutten.

Bel ons als u vragen vragen heeft over dit beveiligingprobleem en/of updates.
Bron: HD/Symantec <<Terug

 

Akkoord
Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent.